Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το αμερικανικό όνειρο ενός Κυπρίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Κ" ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΜΕΥΤΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Δεκαπέντε χρόνια πριν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να επισκεφτεί την αδελφή του. Αυτό ήταν απλά η αφορμή, για να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, το οποίο δεν υπήρχε στα παιδικά όνειρά του. Από τότε μετρά πολλές συμμετοχές και συνεργασίες σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, από το «Sex and the City» μέχρι το «The devil wears Prada» και το «Maid in Manhattan», αναμένοντας εκείνη τη στιγμή που θα τον απογειώσει.

«Η επιτυχία στο Χόλιγουντ είναι μόνο και μόνο η “τυχερή” στιγμή που θα πάρεις έναν ρόλο που θα σε οδηγήσει εκεί»






Για τον Αντώνη Αρμεύτη είχα ακούσει και παλαιότερα. Έτσι τον αναζήτησα στο Διαδίκτυο και βρήκα την προσωπική του ιστοσελίδα. Θέλησα όμως να έρθω σε πιο στενή επαφή, για μια συνέντευξη με έναν Κύπριο ηθοποιό που ζει και εργάζεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ο πιο εύκολος τρόπος ήταν ο δημοφιλέστερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook. Ένα απλό friend request και λίγες μέρες μετά γίναμε διαδικτυακοί φίλοι. Έτσι τον εντόπισα και ομολογώ εκπλάγηκα με τις δουλειές που έχει κάνει, τις μικρές συμμετοχές του σε κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και τηλεοπτικές σειρές.

Μεγαλωμένος στο γραφικό χωριό Σίμου της Πάφου, το οποίο αγαπάει υπερβολικά και είναι συνέχεια στο μυαλό του, δεν ονειρευόταν ποτέ να γίνει ηθοποιός. Η απόφασή του να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα προέκυψε αργότερα, αφού είχε πάει στην Αμερική, για να επισκεφθεί την αδελφή του. Με αυτόν τον τρόπο άρπαξε την ευκαιρία και μια μεγάλη πόρτα ανοίχθηκε στη ζωή του για μια καινούργια σταδιοδρομία, μακριά όμως από την αγαπημένη του πατρίδα.

Αποφοιτώντας από το «The Neighborhood School of Theater», αποφάσισε να παραμείνει στις ΗΠΑ, αφού του δόθηκε αμέσως μια πρώτη ευκαιρία να παίξει σε ένα ελληνικό θεατρικό έργο. Στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές προτάσεις που κατέληξαν σε καλές συνεργασίες. Αυτά τον κράτησαν εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. «Μετά τις σπουδές σε μία δύσκολη χώρα όπως είναι η Αμερική, βρίσκεις αρκετές δυσκολίες μέχρι να μάθεις την κουλτούρα αλλά και τον κόσμο του θεάματος», αναφέρει και συμπληρώνει ότι η αγάπη του για τη δουλειά του και η έντονη επιθυμία για επιτυχία τού έδωσε τη δύναμη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στη ζωή του εκεί. Έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους…



-Πόσο εύκολα μπορεί να επιβιώσει ένας ηθοποιός στην Αμερική και μάλιστα ξένος. Αντιμετώπισες ποτέ ρατσιστική συμπεριφορά;
Είναι ένας δύσκολος τόπος η Αμερική και ιδίως ο χώρος του κινηματογράφου. Υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση, εάν και εφόσον το θεωρήσεις εσύ ο ίδιος ρατσιστικό. Διαφορετικά ο κόσμος – και ιδίως σε αυτόν τον χώρο – δεν αφήνει περιθώρια ρατσισμού, αφού πρέπει να είσαι έτοιμος να συμπρωταγωνιστείς με οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Όλοι οι ηθοποιοί νομίζω έχουμε τον ίδιο στόχο, που είναι η εξεύρεση εργασίας και φυσικά η αναγνώριση μέσα από αυτή τη δουλειά.
-Τι δουλειές έκανες εκεί; Έχεις ατζέντη; Συμμετέχεις σε κάστινγκ;
Έκανα διάφορες δουλειές, όπως σε χώρο εστιατορίων, ένα είδος εργασίας όπου μπορείς να έχεις μία ευελιξία στο θέμα των ωραρίων. Έτσι, μπορείς να εμφανίζεσαι στα διάφορα κάστινγκ που είναι αμέτρητα σε καθημερινή βάση στη Νέα Υόρκη. Συνεργάζομαι με τρία διαφορετικά πρακτορεία, τα οποία με στηρίζουν πάρα πολύ. Tα κάστινγκ είναι απαραίτητα, για να πάρεις μία θέση σε ένα θέατρο, μια διαφήμιση, μια ταινία και οπουδήποτε αλλού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δείξεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, σε έναν ρόλο δοκιμαστικό κάποιων λεπτών και να κερδίσεις το εισιτήριο για μία επιτυχία.
-Είναι τελικά ο κόσμος του θεάματος στο Χόλιγουντ τόσο ονειρικός όσο τον φανταζόμαστε;
Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι εύκολο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Σου δίνονται κάποιες ευκαιρίες και σίγουρα εξαρτάται από σένα τον ίδιο πόσο καλά τις εκμεταλλεύεσαι. Προς το παρόν δεν τον έχω ακόμη ζήσει, αν και θα το ήθελα. Ίσως τότε θα μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς (γέλια).
-Παρακολουθώντας το βιογραφικό σου, είδα ότι συμμετείχες σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο; Τι κρατάς από αυτές τις συμμετοχές και ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις;
Κρατάω τα πάντα. Και τα θετικά, όπως και τα αρνητικά. Έχω μάθει πάρα πολλά από τους συναδέλφους στον χώρο. Η κάθε εμπειρία που έχεις ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή σου. Για παράδειγμα οι συμμετοχές μου σε ταινίες με πρωταγωνιστές όπως η Meryl Streep στο «The devil wears Prada», η Jennifer Lopez κ.ά. Σε όλες μου τις δουλειές, όπως και σε όλες τις εμφανίσεις, έχω δώσει το μέγιστο του εαυτού μου, διότι, μην ξεχνάς, στην υποκριτική χρειάζεται μεγάλη δύναμη ψυχής. Ξεχωρίζω πάντοτε τις συνεργασίες μου στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, όπου είχα και τις πιο ευχάριστες εμπειρίες με τους Έλληνες ηθοποιούς.
-Τελικά ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός, για να διαπρέψει στο Χόλιγουντ;
Η επιτυχία στο Χόλιγουντ είναι μόνο και μόνο η «τυχερή» στιγμή που θα πάρεις έναν ρόλο που θα σε οδηγήσει εκεί.
-Σου λείπει η Κύπρος; Τι σε κρατά ακόμα στην Αμερική;
Μου λείπει αρκετά, παρόλο που προσπαθώ να πηγαίνω κάθε χρόνο. Μετά από αρκετά χρόνια στην Αμερική και με μία καριέρα ηθοποιού, είναι δύσκολος ο γυρισμός, εάν βέβαια δεν γίνουν εφικτοί οι στόχοι σου, τα όνειρά σου σε μία χώρα όπως η Αμερική.
-Θα ήθελες να επιστρέψεις στο νησί και να εργαστείς εδώ σαν ηθοποιός;
Γιατί όχι, φυσικά. Εάν αποφασίσω να γυρίσω μόνιμα στο νησί μου, θα συνεχίσω να το κάνω, αφού δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Μία συνεργασία στην Κύπρο ή στην Ελλάδα θα συμπλήρωνε ένα κομμάτι της καριέρας μου σαν ηθοποιός.
-Γνωρίζεις τα δρώμενα στο νησί, όσον αφορά τη δουλειά σου; Ποια γνώμη έχεις;
Κοίτα, σε έναν τόπο όπως η Κύπρος, που είναι ένα μικρό νησί μοιρασμένο, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για απόκτηση μίας και μόνο ευκαιρίας, ο δρόμος είναι ακόμη δυσκολότερος. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά, εφόσον μπορείς να έχεις πιο πολλές ευκαιρίες.
-Τελικά το λεγόμενο «American dream» είναι εφικτό; Κατά πόσο το ονειρεύτηκες, πριν βρεθείς εκεί και κατά πόσο πιστεύεις ότι είσαι κοντά σε αυτό;
Το όνειρο αγγίζει την πραγματικότητα ακόμα και τη στιγμή που το φαντάζεσαι και η επιθυμία σου είναι έντονη. Σε πλαισιώνει θετικά η σκέψη και όλα σε οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκεί είναι που το σύμπαν συνωμοτεί μαζί σου. Δεν είχα ονειρευτεί κάτι τέτοιο, μέχρι που πάτησα το πόδι μου στη σκηνή, με την πρώτη υπόκλιση, αν και πιστεύω ότι έχω ακόμη πολλά να ζήσω και να προσφέρω στο κοινό.
-Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον και με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαι με κάτι συγκεκριμένο. Με τη συνεχή συμμετοχή μου στα κάστινγκ, όμως, ποτέ δεν ξέρεις τι θα εμφανισθεί. Έτσι κρίνω και αποφασίζω ανάλογα με τις επιλογές μου, με τις επιθυμίες μου και εξετάζω την κάθε ευκαιρία ξεχωριστά.
-Θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να γίνει ηθοποιός να έρθει για σπουδές στην Αμερική ή θα τον απέτρεπες;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος στον κόσμο, για να «γίνει» κάποιος ηθοποιός. Ηθοποιός έτσι κι αλλιώς γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Η Αμερική όμως πραγματικά είναι ένας τόπος που μπορεί να σε βοηθήσει στο μέγιστο, με μεγάλες ευκαιρίες για γνώση και εμπειρία. Παράλληλα, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι στην Αμερική υπάρχει και ο κινηματογράφος που μπορεί να σου προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία για επιτυχία.

Δείτε και την ιστοσελίδα του Αντώνη Αρμέυτη:
http://www.antonisarmeftis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου