Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Προ των πυλών της νέας σεζόν

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο http://www.kathimerini.com.cy/
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=26174


Εντύπωση μας προκαλεί η επαναφορά της μακροβιότερης και… ιδιαίτερης κωμικής σειράς «Ιστορίες του Χωρκού».

Ακόμα ένα τηλεοπτικό καλοκαίρι ολοκληρώνει σιγά-σιγά τον κύκλο του. Αν και τα κανάλια έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τις κινήσεις τους για την καινούργια τηλεοπτική περίοδο, εντούτοις τα νέα προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε υπομονή και οι επαναλήψεις καλά κρατούν.


Τι θα δούμε άραγε τον επόμενο τηλεοπτικό χειμώνα; Ποια σειρά θα κερδίσει την πρώτη θέση; Θα καταφέρει άραγε το «Φόντο Κόκκινο» να διατηρήσει τα ποσοστά των δύο προηγούμενων χρόνων; Θα έχει την ίδια ανταπόκριση το τρίτο κατά σειρά «X Factor»; Μετά την «Αίγια» τι; Θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας η πολυαναμενόμενη «Ελένη η πόρνη»; Ποιο κανάλι διαθέτει το πιο δυναμικό τηλεοπτικό μενού και τι θα μας εκπλήξει άραγε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;

Τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της επόμενης σεζόν είναι η έξαρση των real life εκπομπών, αφού ο αριθμός τους ανεβαίνει σημαντικά, αλλά και το πλήθος σειρών εποχής που. Η απουσία μιας δυναμικής και ταυτόχρονα σαρωτικής σειράς όπως η «Αίγια Fuxia» αφήνει ανοικτό τον δρόμο για την κορυφή, αν και πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε πολλούς και εναλλάξ ενοίκους του ρετιρέ στους εβδομαδιαίους πίνακες τηλεθέασης.

Το κρατικό κανάλι αυτή τη χρονιά γίνεται εσωστρεφές και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μεγάλο αριθμών δικών του τηλεοπτικών παραγωγών, με κωμικές σειρές, εποχής αλλά και μυστηρίου. Εντύπωση μας προκαλεί η επαναφορά της μακροβιότερης και… ιδιαίτερης κωμικής σειράς «Ιστορίες του Χωρκού». Το στοίχημα του ΡΙΚ είναι να μπορέσουν όλες οι νέες του παραγωγές να διέλθουν αλώβητες μέσα από το δρόμο της τηλεθέασης, αφού έχουμε πληροφορηθεί ότι όποια σειρά δεν εξασφαλίσει τον μέσο όρο του καναλιού, θα κόβεται. Αυτό για εκείνους που πιστεύουν ότι οι σειρές του κρατικού καναλιού, ανεξαρτήτως τηλεθέασης, θα κρατήσουν όλη τη σεζόν.
Θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας η πολυαναμενόμενη «Ελένη η πόρνη»;

Η αλήθεια είναι ότι με το πλήθος των καινούργιων προγραμμάτων που θα παρακολουθήσουμε τον χειμώνα και μέσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο, οι παραγωγές που δεν θα φέρουν το αναμενόμενο κέρδος θα πετάγονται στον κάδο ανακύκλωσης. Ο ΑΝΤ1, από την πλευρά του, χάνει το σιγουράκι «Αίγια Fuxia», διατηρεί σε καθημερινή βάση την «Πανσέληνο» και προχωρά στη μεταφορά του μπεστ σέλερ της Αννίτας Νικολάου «Ελένη η πόρνη». Μια υπερφιλόδοξη παραγωγή, για την οποία όμως έχουμε δει μόνο ένα σποτάκι ελάχιστων δευτερολέπτων…

Το Σίγμα, τώρα, πέραν της δικής του παραγωγής «Σε φόντο κόκκινο», που τραβάει για τρίτη σεζόν, έχει στη φαρέτρα του το πρόγραμμα του Alpha Ελλάδος, το οποίο θα είναι και φέτος γεμάτο με ριάλιτι και ξενόφερτα προγράμματα. Παράλληλα, όμως, το κανάλι φέρνει και δύο νέες σειρές, το «Αλλού ξημερωμένοι» του Αντρέα Γεωργίου και το «Έλα πάρε με» του Μαρίνου Χατζηβασιλείου.

Το Mega, μετά τις μεγάλες προσπάθειες ανόδου των τελευταίων χρόνων, φέρνει φέτος στους δέκτες μας – πέραν του «Get on stage 2» – μία ακόμα κυπριακή σειρά. Το βιβλίο της Άντρης Πολυδώρου «Μεσημβρινή παράσταση», την οποία γνωρίζουμε από τις «Γενιές της σιωπής», μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με διαφορετικό τίτλο, «Γυμνοί άγγελοι».

Αυτή η σεζόν θα είναι διαφορετική. Η κρίση στην Ελλάδα οδηγεί τα κυπριακά κανάλια στο να στραφούν στον εαυτό τους και να αρκεστούν στις εγχώριες παραγωγές. Άξονες της σεζόν θα είναι τα real life προγράμματα, τα ριάλιτι και οι νέες κυπριακές σειρές που φέτος θα δούμε πολλές. Εύχομαι να τις βλέπουμε μέχρι τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου