Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τι δεν θέλω να δω τη νέα τηλεοπτική σεζόν

Του Μιχάλη Χριστοδούλου
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=23895

Ακόμα μία τηλεοπτική περίοδος της κυπριακής τηλεόρασης, ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της και τα κανάλια συνεπαίρνονται και αυτά με τη σειρά τους από τον καλοκαιρινό λήθαργο. Η θερινή αποχαύνωση δεν μπορεί να λείψει από το τηλεοπτικό πεδίο, η οποία μια χαρά υπήρχε σε μερικές περιπτώσεις και το χειμώνα.

Οι επαναλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ταυτόχρονα οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταστρώνουν τα νέα τους σχέδια για την επόμενη σεζόν. Τι θα δούμε όμως στη μικρή οθόνη από τον Οκτώβριο;
Όπως όλα δείχνουν, τη μερίδα του λέοντος θα έχουν οι real life εκπομπές τύπου «Σπίτι από την αρχή», «Κάτι ψήνεται», «Μaster Chef» κ.λπ, προερχόμενες κυρίως από την Ελλάδα αλλά και ξένες. Παράλληλα, ιδιαίτερα από το ΡΙΚ, θα παρακολουθήσουμε αρκετές εγχώριες παραγωγές, με σειρές εποχής και όχι μόνο. Το Mega Κύπρου από την άλλη, συνεχίζει την στρατηγική των προηγούμενων σεζόν εντάσσοντας, αυτή τη φορά στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα τη μεταφορά στην τηλεόραση του μυθιστορήματος «Μεσημβρινή παράσταση» της Κύπριας συγγραφέως Άντρης Πολυδώρου, γνωστής σε μας από τις «Γενιές της σιωπής».

Η κινητικότητα των καναλιών, όσον αφορά στις εγχώριες παραγωγές της νέας σεζόν μας προδιαθέτουν για μία ενδιαφέρουσα και αρκετά ανταγωνιστική τηλεοπτική χρονιά με το Mega να καταφέρνει ίσως να αναδειχθεί επιτέλους σε υπολογίσιμο αντίπαλο.

Μια σεζόν όμως έχει τα πάνω και τα κάτω της, τα καλά και τα κακά της και ενώ όλοι μιλούν για οικονομικές δυσκολίες εντούτοις προβαίνουν σε ακριβές παραγωγές όπως φαίνεται ότι θα είναι και η «Ελένη η πόρνη» του ΑΝΤ1, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η επιτυχία της σεζόν.

Ποια είναι όμως αυτά που δεν θέλω με τίποτα να δω από τον Οκτώβριο στην κυπριακή τηλεόραση;
Σίγουρα, όχι άλλο σίριαλ τύπου «Μπάτσο αγάπη μου» και παρεμφερείς παραφυάδες του, κατάλοιπα των ανεκδιήγητων σειρών, κυρίως κωμικών, του Σίγμα που κατακρεουργούν την κυπριακή διάλεκτο. Αν και ενημερώθηκα ότι το ΡΙΚ ετοιμάζει μια σειρά με τίτλο «Τρεις και ο Κόκος» (!) με το καστ από τα «Κοπέλια».

Αναπάντεχη θα είναι και η παρουσία σειρών με στοιχεία από την «Αίγια Fuxia». Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τηλεόραση αλλά τουλάχιστον κύριοι αν θα αντιγράψετε κάντε το καλά, όπως ο Παπακαλιάτης, και αν σας παίρνει, εξελίξτε το.

Οι ηθοποιοί από την «Αίγια Fuxia» ξέμειναν από δουλειά αλλά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τους δω να περιφέρονται σα σταρούμπες από κανάλι σε κανάλι και να ζητούν της Παναγιάς τα μάτια. Χαλαρώστε κύριοι, η «Αίγια» τελείωσε, μην πάθετε τα ίδια με κάποιους συναδέλφους σας άλλων «ιστορικών» σειρών οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ξεκαβαλήσει. 

Όχι άλλα comeback παρακαλώ! Αν και αυτό είναι άκυρο που γράφω, αφού μια από τις μακροβιότερες σειρές, οι «Ιστορίες του χωρκού» επιστρέφουν. Ελπίζω τουλάχιστον αυτοί να καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δόξα του παρελθόντος τους και να μην επαναπαυτούν σε αυτήν. Δεν έχω καταλάβει γιατί στρεφόμαστε στο παρελθόν και δε δημιουργούμε για το μέλλον καλύτερες παραγωγές, με νέες ιδέες και πρόσωπα. Αυτό χρειάζεται η τηλεόραση, φρεσκάδα, που μας λείπει.

Όχι, άλλες καινούργιες εκπομπές από το Plus! Τουλάχιστον, αλλάξτε σκηνικό και μην διαφοροποιείτε απλά τη διαρρύθμιση του χώρου στο στούντιο των ειδήσεων. Και επιτέλους αγαπητό Plus, μην μας ταΐζεις τρεις και τέσσερεις φορές την ημέρα κονσέρβα τα προγράμματα του Star. Και οι «Εξελίξεις στη showbiz» είναι οι ειδήσεις του Star, o τίτλος είναι προσθήκη του Plus. Κύριοι, δεν τρώμε κουτόχορτο και πάψτε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Φέτος, στην επιλογή της κυπριακή συμμετοχής για τη Γιουροβίζιον, που ο υποψήφιός μας θα επιλεγεί μέσα από το από το «Performance», ας μας λείπει η σάτιρα, αν θα παρουσιαστεί κάποιο σόου. Δεν μας έκατσε τόσα χρόνια, ούτε εμάς και όπως φάνηκε ούτε εσάς. Και επιτέλους κατεβάστε αυτά τα Christmas lights από το στούντιο 3 και φτιάξτε ένα πιο ευφάνταστο σκηνικό, μην ανακυκλώνετε τα προηγούμενα. Και ανανεώστε επιτέλους αυτό το διαγωνισμό σύνθεσης κυπριακού τραγουδιού.

Στο επόμενο «Πρόβα γάμου» όχι τόσο ξεκατίνιασμα. Συμμαζέψτε τις νύφες. Αυτό που είδαμε στον τελικό φέτος, ξεπέρασε και την ιστορική υστερικιά παίκτρια ριάλιτι Άσπα Τσίνα. Τι σας θύμισα ε;
Η κυπριακή τηλεόραση χρειάζεται φρεσκάρισμα. Αυτό όμως θα επιτευχθεί με νέες ιδέες, από νέους ανθρώπους με όρεξη, δημιουργικότητα και φαντασία. Μακάρι, η σεζόν που θα ξεκινήσει το χειμώνα να είναι η αρχή για καινούργια πράγματα, διαφορετικά, με τους παλαιότερους να περιορίζουν τον εγωισμό τους και να δίνουν ευκαιρίες, όπως ακριβώς έκανε πριν από τρία χρόνια ο ΑΝΤ1 με τον Λώρη και τη Χριστιάνα, όπως έκανε το ΡΙΚ με τον Κλέιτο Κλείτου και τις σειρές του και δεν θα πω όμως όπως έκανε το Mega με την Κατερίνα Αγαπητού…
christodouloum@kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου