Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

«Το νησί» ζωντανεύει τηλεοπτικά


«Το Νησί» είναι ίσως η πλέον πολυαναμενόμενη παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σεζόν και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να το αναδείξουν ως την επιτυχία της χρονιάς.

Αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει και τον τομέα των τηλεοπτικών παραγωγών, με αποτέλεσμα φέτος να μειωθούν οι ελληνικές σειρές στο ελάχιστο, εντούτοις το Mega τόλμησε και επένδυσε μια σειρά υψηλού κόστους και προδιαγραφών. «Το Νησί» είναι ίσως η πλέον πολυαναμενόμενη παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σεζόν.

Το Mega αυτή τη σεζόν μεταφέρει στη μικρή οθόνη ένα από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά βιβλία στον κόσμο, «Το νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ, είδηση την οποία μετέδωσε και το BBC. Η συγγραφέας ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του βρετανικού καναλιού, όπου μίλησε για τη Σπιναλόγκα, αλλά και για την τηλεοπτική μεταφορά και παράλληλα προβλήθηκαν πλάνα από τη σειρά, μετά από ειδική παραχώρηση από το Mega.

Το βιβλίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, με 2.000.000 πωλήσεις, εκ των οποίων οι 185.000 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Εκδόθηκε στην Αγγλία το 2006, στην Ελλάδα το 2007, καθώς και σε 23 ακόμη χώρες. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να εκτοξευθεί στις λίστες των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του βιβλίου συνεχίζουν με εκπληκτικούς ρυθμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Το βιβλίο και κατ’ επέκταση το σίριαλ βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο νησί της Σπιναλόγκα στην Κρήτη, το οποίο αποκαλείτο και «νησί των καταραμένων», αφού ήταν ο χώρος όπου τον προηγούμενο αιώνα απομονώνονταν οι λεπροί.

«Το Νησί» ξεκινά με το ταξίδι της νεαρής αρχαιολόγου της Αλέξις στην Κρήτη – πατρίδα της μαμάς της – και την προσπάθειά της να μάθει για την οικογένειά της. Η διήγηση μιας ντόπιας τη γυρίζει πίσω στο 1953, όταν η περιοχή μαστιζόταν από την ασθένεια της λέπρας και οι χανσενικοί εξορίζονταν στη Σπιναλόγκα. Η ιστορία αρχίζει το 1939 και τελειώνει το 2001, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που αφορούν τη ζωή των κατοίκων της Πλάκας και της Σπιναλόγκας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο του Χάνσεν (της λέπρας).

Ο αγώνας των λεπρών της Σπιναλόγκας για επιβίωση και για καλύτερες συνθήκες ζωής πλέκεται αριστουργηματικά με τον αγώνα των κατοίκων της Πλάκας ενάντια στο κοινωνικό στίγμα που άφηνε η νόσος, όταν χτυπούσε το μέλος μιας οικογένειας. Από τη μια, αναπαριστάται η ιστορία των κατοίκων της Πλάκας που πρέπει να κρατήσουν μυστική την ασθένεια, να αντιμετωπίσουν τον χαμό των δικών τους ανθρώπων, αλλά και να συνεχίσουν τη ζωή τους για χάρη των παιδιών τους. Από την άλλη, στην απέναντι όχθη, στη Σπιναλόγκα, οι μελλοθάνατοι Κρητικοί και Αθηναίοι χανσενικοί, απομονωμένοι και «φυλακισμένοι» στο νησί, έχουν να αντιμετωπίσουν αρχικά τεράστιες δυσκολίες καθημερινής επιβίωσης, καταφέρνουν ωστόσο να ξεπεράσουν τα προβλήματα, ευημερούν, παντρεύονται και κάνουν παιδιά, καλλιεργούν, εμπορεύονται, συνεχίζουν να δημιουργούν και να ζουν. Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά που υμνεί την αγάπη και την ελπίδα για τη ζωή.

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου έχει αναλάβει τη διασκευή, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης τη σκηνοθεσία, ενώ στο καστ της σειράς συμμετέχουν – εκτός από τους πρωταγωνιστές Στέλιο Μάινα και Κατερίνα Λέχου – και πολλοί ακόμα ηθοποιοί, όπως η Γιούλικα Σκαφιδά, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Γιάννης Στάνκογλου. Τα γυρίσματα της σειράς έχουν ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και γίνονται εξολοκλήρου στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου