Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτή η σεζόν είναι… real life!

Του Μιχάλη Χριστοδούλου
Από το περιοδικό "Κ" της Καθημερινής Κύπρου





Λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν και το μόνο σίγουρο για φέτος είναι ότι με τις τόσες εκπομπές μαγειρικής, αν μη τι άλλο, θα μάθουμε να μαγειρεύουμε και μάλιστα από την Ευγενία Μανωλίδου, μέσα από το «Master Chef» του Mega!

>Πολλές νέες κυπριακές σειρές – ιδιαίτερα από το ΡΙΚ – σειρές εποχής, ριάλιτι, τάλεντ σόου και real life εκπομπές απαρτίζουν το φετινό τηλεοπτικό μενού της καινούργιας σεζόν.


>Το κυριότερο όμως και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα νέου τύπου ριάλιτι, τα οποία επονομάζονται και «εκπομπές real life». Το καινούργιο είδος δεν είναι τίποτε άλλο από μια μετεξέλιξη των ριάλιτι που παρακολουθούμε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και παίρνουν τη μορφή εκπομπών που φτιάχνουν σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κήπους και κάνουν ακόμα και… το τραπέζι. Στο εξωτερικό το είδος είναι πιο διαδεδομένο, με εκπομπές πιο εξειδικευμένες. Ένα παράδειγμα αποτελεί το αμερικανικό Fine Living Network, με εκπομπές που ειδικεύονται στην ανακατασκευή μπάνιων, κουζινών, αλλά και εναλλακτικές εκπομπές μαγειρικής.

>Στον μακρύ τους κατάλογο προστίθενται φέτος και τα ριάλιτι μαγειρικής, τα οποία σημειώνουν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Η γενικότερη τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια – όχι μόνο στην τηλεόραση – μπαίνει φέτος πιο δυναμικά στη ζωή μας. Η μαγειρική αποτελεί την πιο ισχυρή τάση αυτή την περίοδο τόσο σε Κύπρο όσο και Ελλάδα και έτσι το Mega και ο ΑΝΤ1 φέρνουν από το εξωτερικό τα δημοφιλή «Master chef» και «Top chef» αντίστοιχα.

>Μέσα από οντισιόν θα επιλεγούν οι είκοσι επικρατέστεροι σεφ που θα λάβουν μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του «Master chef». Οι διαγωνιζόμενοι θα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες που θα τους υποβάλλει η κριτική επιτροπή. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, το άτομο που θα εκτελέσει καλύτερα τις προκλήσεις θα κερδίζει ασυλία και θα εξαιρείται από τη διαδικασία της αποχώρησης, ενώ ο τελευταίος παίχτης θα αποχωρεί από το σόου. Ο σεφ που θα μείνει έως τον τελικό και θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αλλά και να πάρει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Στην παρουσίαση της εκπομπής θα δούμε την Ευγενία Μανωλίδου, ενώ η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από νέα πρόσωπα.

>Στην αντίπερα όχθη, τώρα, ο ΑΝΤ1 έχει τη δική του απάντηση, με το ριάλιτι μαγειρικής «Top Chef». Εδώ θα διαγωνίζονται επαγγελματίες σεφ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τόσο το όνομα του παρουσιαστή όσο και της τριμελούς κριτικής επιτροπής δεν έχουν κλειδώσει ακόμα. Ταυτόχρονα, όμως, θα δούμε το τρίτο «Χ Factor», ένα ακόμα «Dancing with the stars», «Next top model», αλλά και τα «Με το δεξί» και «Ελλάδα έχεις ταλέντο».

>Ο συρφετός ριάλιτι, τάλεντ σόου και real life εκπομπών μεταβάλλει το γνωστό τηλεοπτικό προφίλ των προηγούμενων ετών. Η νέα σεζόν σηματοδοτεί ένα διαφορετικό πρόσωπο της τηλεόραση που ταυτόχρονα θα επηρεάσει και το κοινωνικό υπόστρωμα. Ο τηλεοπτικός χρόνος ανήκει σε όλους και η διασημότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μόνο με μια συμμετοχή σε ένα… παιχνίδι. Η οικονομική στενότητα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα μειώνει τις παραγωγές των σίριαλ και τη θέση τους παίρνουν οι εκπομπές real life. Αντιθέτως, στην Κύπρο οι εγχώριες τηλεοπτικές σειρές αυξάνονται. Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου