Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΣΕΡ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ

Ο άνθρωπος που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο το 2004, που δημιούργησε οκτώ φεστιβάλ στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, έξι μουσικές συλλογές, ένα βιβλίο και ουσιαστικά έφερε την country μουσική σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θυμάται να έχει παίξει ποτέ με τους ακροατές του φτου ξελευθερία.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Από το περιοδικό "Κ" της Καθημερινής Κύπρου

«Η country μουσική είναι συναίσθημα. Μία πραγματική ιστορία με νότες, ένας τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους»



Τον ακούω τα τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο και ομολογώ ότι είναι μια από τις καλύτερες συντροφιές τα βράδια. Ιδιαίτερα εκείνες τις νύχτες που οι ανθρώπινες άμυνες πέφτουν και θέλεις να βυθιστείς στον εαυτό σου. Ο Νίκος Γκαραβέλας, με τη μουσική του, αλλά και τα λιτά λόγια του, το καταφέρνει αυτό. Αν και δεν είμαι φαν της country, με έκανε να τη γνωρίσω και να κατανοήσω τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Συναισθήματα. Αυτό ακριβώς που μου απάντησε και ο ίδιος στην ερώτηση τι είναι γι’ αυτόν η country. Η επικοινωνία μας ήταν τηλεφωνική. Στο άκουσμα της χαρακτηριστικής βαθιάς φωνής του συνειδητοποίησα πόσο αληθινή είναι και χωρίς τα διάφορα ραδιοφωνικά φκιασίδια.
Πίσω όμως από αυτή τη φωνή κρύβεται ένας άνθρωπος ευγενής, βαθύς γνώστης του αντικειμένου του και λάτρης του ραδιοφώνου.

-Είστε χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός και όχι μόνο. Τελικά, μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων αλλαγών στη ζωή μας, το ραδιόφωνο παραμένει και προχωρεί. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του και πού το βλέπετε να φτάνει;

Επειδή θέλω να μιλώ πάντα αληθινά, το ραδιόφωνο θα εξελίσσεται όσο του το επιτρέπουν αυτοί που το ελέγχουν. Όσο συνεχίζει τις περισσότερες φορές να είναι η ουρά της τηλεόρασης, το μέλλον του θα είναι δύσκολο, για να μην πω τραγικό.

-Το ραδιόφωνο, λένε, επιτρέπει στους ανθρώπους που το υπηρετούν να «κρύβονται» πίσω από αυτό. Τι ισχύει για εσάς;

Όλοι «κρύβονται» πίσω από ένα μικρόφωνο και το μέτρο αυτού του κρυφτού εξαρτάται από την αμεσότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού με το κοινό του. Δεν θυμάμαι να έχω παίξει ποτέ με τους ακροατές μου φτου ξελευθερία (γέλια)!

-Πώς μπήκε στη ζωή σας η country μουσική και ποια στοιχεία της σας κέρδισαν;

Εντελώς τυχαία, ακούγοντας ραδιόφωνο της αμερικανικής βάσης που εξέπεμπε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Αθήνα. Αν και δεν καταλάβαινα και πολλά Αγγλικά τότε, μου άρεσαν οι μελωδίες και οι φωνές, το συναίσθημα των τραγουδιών.

-Τι είναι τελικά η country μουσική και τι σημαίνει για εσάς;

Η country μουσική είναι συναίσθημα. Μία πραγματική ιστορία με νότες, ένας τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.

-Είστε ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε αυτό το είδος μουσικής στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολη ήταν η αποδοχή της και πόσο «ξένη» θεωρείτε ότι είναι για τους Έλληνες;

Αν ξεκινήσουμε από τη σκέψη ότι σε κάθε σπίτι σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει τουλάχιστον ένας δίσκος country, όπως ο Elvis, τότε δεν είναι «ξένη» η country μουσική για τους Έλληνες. Απλώς η παραπληροφόρηση ότι country μουσική είναι ο John Wayne, το άρμεγμα των αγελάδων και γύρω-γύρω όλοι ήταν αυτό που αδικούσε την country μουσική παράφορα. Ένα απλό παράδειγμα. Οι Eagles Hotel California, Elvis Are You Lonesome Tonight, Patsy Cline Crazy, Sweet Home Alabama, Lynyrd Skynyrd έδιναν την αίσθηση ότι είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από country. Εδώ και χρόνια όμως είναι ακριβώς το αντίθετο.

-Διαβάζοντας το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα σας, με εντυπωσίασε το γεγονός ότι είστε κεντρικός ομιλητής σε πανεπιστημιακές διαλέξεις με θέμα τη μουσική και το ελληνικό ραδιόφωνο. Ποια είναι η ανταπόκριση των φοιτητών και τι εισπράττετε από αυτό;

Η ανταπόκριση των φοιτητών είναι τεράστια για τον λόγο που ανέφερα προηγουμένως. Φοιτητής σημαίνει έρευνα και όταν του δίνεις το πόσο αδικείται μία μουσική μέσα από αυτό, αλλά και μέσα από την έρευνα, γίνεται λάτρης της.

-Βραβευτήκατε το 2004 ως ο καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο με Γκράμι. Η στιγμή αυτή είναι κορυφαία, αλλά και μια νέα αρχή που σηματοδοτεί τι; Ποια καινούργια πράγματα ετοιμάζετε;

Το Country Music Association του Nashville TN με βράβευσε με αυτό το μοναδικό ραδιοφωνικό βραβείο. Μία πραγματικά μαγική στιγμή. Δεν το είδα σαν αρχή, αλλά είναι η μεγαλύτερη τιμή για το ελληνικό ραδιόφωνο. Για μένα η νέα αρχή που με ρωτάς είναι η τιμή. Τιμή είναι η αθανασία του αποτελέσματος. Έχω ήδη δημιουργήσει οκτώ φεστιβάλ στην Ελλάδα, ένα βιβλίο, έξι μουσικές συλλογές κι ένα φεστιβάλ στην Κύπρο. Όλα αυτά έχουν μία συνέχεια που η ίδια η ύπαρξή τους το απαιτεί.

-Είστε ο δημιουργός των Country Festivals στην Ελλάδα, που αυτή τη χρονιά συμπληρώνουν οκτώ χρόνια ζωής. Φέτος θα βρεθείτε στο νησί μας για το κυπριακό πια 2o Country Music Festival. Τελικά η country μουσική εξαπλώνεται;

Ακριβώς όπως το λες. Καιρός δεν ήταν;

-Ποια η ανταπόκριση του κυπριακού κοινού σε αυτό το είδος μουσικής;

Μπορώ να πω πολύ μεγαλύτερη από το κοινό στην Ελλάδα, διότι η αγγλική γλώσσα εδώ διδάσκεται από νεαρή ηλικία και σε μεγαλύτερη έκταση, μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο και παντού. Άρα είναι πιο εύκολη η κατανόηση του στίχου, βασικού στοιχείου της country μουσικής.

-Τι θα μας παρουσιάσετε στο 2ο Country Music Festival;

Το 2ο φεστιβάλ φέτος γίνεται στο Mouttayiaka Ranch και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 99201500. Θα διαρκέσει δύο ημέρες. Την πρώτη ημέρα είναι καθαρά μουσικό, με συναυλία του Niko από Nashville και του Γιώργου Γάκη & The Troublemakers από τα Γιάννενα. Τη δεύτερη μέρα θα έχουμε ένα μεγάλο πάρτι, μ’ εμένα τον ίδιο να παίζω τη μουσική όπως οι ακροατές μου γνωρίζουν και αγαπούν και ταυτόχρονα θα παρουσιάσουμε κι ένα μεγάλο αφιέρωμα στο rock ’n’ roll και στον Elvis Presley.

-Και κάτι τελευταίο. Είστε χρόνια στο ραδιόφωνο. Ποιο μήνυμα ακροατή δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Υπάρχουν πολλά μηνύματα που έχω στο μυαλό μου, αλλά πάντα μου μένουν οι τελευταίες λέξεις, κυρίως παιδιών, που μου λένε τι αισθάνονται για τη μουσική και για την εκπομπή, λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή χτυπημένα από την επάρατη νόσο…


Info
To 2ο Country Music Festival θα πραγματοποιηθεί στο Mouttayiaka Ranch στη Λεμεσό το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 20.30.
Πληροφορίες: 99201500.
http://www.garavelas.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου