Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το τηλεοπτικό σκηνικό αλλάζει



http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=27719
Μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα σεζόν αρχίζει. Ίσως η πιο συναρπαστική των τελευταίων χρόνων, αφού θα δούμε πολλά από τα φαβορί να περνούν στην αντίπερα όχθη ενώ τα αουτσάιντερ να παίρνουν τη ρεβάνς. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, οι ανακατατάξεις καταιγιστικές. Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Αν και δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό πεδίο, εντούτοις μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι αυτή τη χρονιά τα δεδομένα αλλάζουν. Ο ανταγωνισμός εντείνεται, πολλές νέες κυπριακές σειρές έρχονται στην επιφάνεια, η «Αίγια Fuxia» έχει τελειώσει, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο της κορυφής, οι real life εκπομπές γίνονται η νέα μόδα και το Mega αναδεικνύεται σε ισχυρό και υπολογίσιμο πλέον αντίπαλο. Το τελευταίο μάλιστα έχει θορυβήσει τα δύο μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, ΑΝΤ1 και Σίγμα, αφού δημιουργείται επιτέλους –αυτό θα δείξει- ένας τρίτος πόλος προσέλκυσης τηλεθεατών και… διαφημιστών.

Η φιλοσοφία του Σίγμα: «Το κάνουν και άλλοι, όμως εμείς το κάναμε πρώτοι και το κάνουμε καλύτερα» είναι ακόμα μια απόδειξη της αλαζονείας που μας χαρακτηρίζει στην Κύπρο, αφού προτιμάμε τους ανταγωνιστές μας να λουφάζουν και να πλασάρουν τα έτοιμα πακέτα του προγράμματός τους από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά φάνηκε στην παρουσίαση προγράμματος του Σίγμα ότι το κανάλι δεν ανταγωνίζεται πλέον τον ΑΝΤ1 αλλά το Mega το οποίο ακολουθεί μια πορεία Σιγματική, όσον αφορά στην έξαρση των κυπριακών παραγωγών και όχι μόνο.

Από την άλλη, ο ΑΝΤ1 φέτος δεν έχει ακόμα δείξει τίποτα ιδιαίτερο ώστε να τρίξει τα δόντια στους αντιπάλους. Το κανάλι είτε έχει εφησυχαστεί με την παραγωγή της σειράς «Ελένη η πόρνη» είτε έχει σαστίσει από την απώλεια της «Αίγιας» είτε είναι τόσο σίγουρο για τη δυναμική του νέου του προγράμματος.

Το κρατικό κανάλι βέβαια δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, μετά την απώλεια της συνεργασίας του με τον Alpha. Αντιθέτως, απέδειξε ότι μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες παράγωγες και μάλιστα μερικές από αυτές μας έχουν ήδη δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. Η φετινή σεζόν, παρουσιάζει ένα ρεκόρ 13 κυπριακών παραγωγών οι οποίες θα αναζητήσουν την τύχη τους στον κυκεώνα της τηλεθέαση. Πόσες άραγε θα ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες των καναλιών, θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη και νούμερα, θα βγάλουν τη σεζόν και ποιες θα ανέβουν στις πρώτες θέσεις του πίνακα τηλεθέασης.

Σίγουρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Αρκετές θα κοπούν, άλλες θα επιταχύνουν το τέλος τους και άλλες θα συνεχίσουν αδιάφορα να αρμενίζουν. 

Η πρόσφατη παρουσίαση προγράμματος του Mega Κύπρου, ήταν άλλη μια απόδειξη της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει το κανάλι τόσο για άνοδο των ποσοστών του όσο και αλλαγής του προφίλ που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι για το Mega, όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές είναι ο σταθμός που όλοι αγαπούν αλλά κανείς δεν τον παντρεύεται. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε ένα πιο ακριβές προφίλ, πιο κυπριακό, με ομοιογένεια και πιο ολοκληρωμένο μενού. Άρα ο γαμπρός έχει βρεθεί. Μεγάλο μειονέκτημα του Mega, είναι το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω πλατφόρμας το ελληνικό πρόγραμμα όπου οι σειρές προβάλλονται νωρίτερα από την Κύπρο. Αυτό όπως είναι φυσικό λειτουργεί ανασταλτικά.

Μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα σεζόν αρχίζει. Ίσως η πιο συναρπαστική των τελευταίων χρόνων, αφού θα δούμε πολλά από τα φαβορί να περνούν στην αντίπερα όχθη ενώ τα αουτσάιντερ να παίρνουν τη ρεβάνς. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, οι ανακατατάξεις καταιγιστικές. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου